Βιογραφικό

Ονομάζομαι Καμέλα Μπέικο. Είμαι ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Υ3067/2015) και έχω ειδικευτεί στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT). Έχω λάβει την βασική εκπαίδευση στην Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT), στην Θεραπεία Εστιασμένη στην Συμπόνια (CFT) και στην Γνωσιακή Θεραπεία  Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα για προβλήματα της καθημερινής ζωής (MBCT-L).

Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο ψυχολογίας. Ειδικεύτηκα στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, παρακολουθώντας το τετραετές μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην εταιρεία “Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών”, σύμφωνα με τα Training and Supervision Standards of European Association for Behavioral and Cognitive Therapies (EABCT), λαμβάνοντας την πιστοποίηση γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπεύτριας .

Ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο 5ου Τομέα, παρέχοντας διαγνωστικές υπηρεσίες σε παιδιά και συμβουλευτική σε γονείς.

Εργάστηκα εθελοντικά στο Συμβουλευτικό- Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας για Ενήλικες με Ψυχικές Διαταραχές «Ανέλιξη», παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης διοργανώνοντας ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες με σκοπό τη πρόληψη της εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών και υποτροπών, την αποφυγή των εισαγωγών και επανεισαγωγών σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, τη ψυχοκοινωνική επανένταξη και λειτουργική αυτονόμηση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, την υποστήριξη της οικογένειας, την υποστήριξη του πληθυσμού της κοινότητας σε θέματα που σχετίζονται με τη ψυχική υγεία, καθώς και η ανάληψη δράσεων για τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου, με επόπτη τον Ψυχολόγο Γιάννη Χρυσόπουλο.

Στη συνέχεια εργάστηκα στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς”, όπου παρείχα υπηρεσίες ψυχοθεραπείας με επόπτη τον Ψυχολόγο-Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Γιώργο Ευσταθίου.

Έχω λάβει την βασική εκπαίδευση στην Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy) με επόπτρια την Δρ. Αλεξάνδρα Χρυσάγη. Σκοπός της Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης είναι να αυξήσουμε την ψυχολογική μας ευελιξία, αναπτύσσοντας ενσυνειδητότητα (mindfulness), με πλήρη εστίαση στο παρόν και δρώντας σύμφωνα με το αξιακό μας σύστημα.Παρομοίως, έχω λάβει την βασική εκπαίδευση στην Θεραπεία βασισμένη στη Συμπόνια (Compassion Focused Therapy) με επόπτρια την Δρ. Αλεξάνδρα Χρυσάγη. Η CFT είναι μία ερευνητικά τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει στην ανάπτυξη συμπονετικής συμπεριφοράς προς τον εαυτό και τους άλλους. Ο σκοπός της είναι η κατανόηση δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος νους ως αποτέλεσμα της εξελικτικής πορείας του με πλήρη εστίαση στο παρόν δρώντας με συμπονετικό τρόπο.Έχω ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Γνωσιακή Θεραπεία  Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα για προβλήματα της καθημερινής ζωής (Mindfulness Based Cognitive Therapy for Life). Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, την ικανότητα αποτελεσματικής δράσης και διαχείρισης των συναισθημάτων εισάγοντας στη ζωή του την ενσυνειδητότητα σε συνδυασμό με γνωσιακές – συμπεριφοριστικές τεχνικές.Τέλος, έχω λάβει την εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας (PFA training), οι οποίες περιλαμβάνουν την ανθρώπινη, υποστηρικτική και πρακτική βοήθεια σε ανθρώπους οι οποίοι προσφάτως υπέστησαν πλήγμα από μία κρίση. Παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των ατόμων, με τρόπους, οι οποίοι σέβονται την αξιοπρέπεια, την κουλτούρα και τις ικανότητές τους. Παρά την ονομασία τους, οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, καλύπτουν τόσο την κοινωνική όσο και την ψυχολογική υποστήριξη.

Συνεργάστηκα με τον Φορέα Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας «Άνοδος» στο Πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που πλήττονται από την πανδημία Covid-19. Παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα που νοσούσαν από Covid-19, άτομα που άνηκαν σε ευάλωτες ομάδες (πάσχοντες από χρόνια σωματικά ή ψυχικά νοσήματα και αναπηρίες), συγγενείς ατόμων που είχαν νοσήσει από Covid-19, άτομα που αντιμετώπιζαν αυξημένη ψυχολογική πίεση ως συνέπεια της πανδημίας και Υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ΥΠΕ, τα Νοσοκομεία και τις Κλινικές Covid-19, σε συντονισμό της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ».

Στα πλαίσια αυτής της δράσης εργάστηκα στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό 10306,η οποία οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ),  ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων.

Στο παρόν, συνεργάζομαι με το Τμήμα Υποθέσεων των Βετεράνων Πολέμου (Veteran Affair) της Ουάσινγκτον και τον Δρ. Jason E. Owen, μέλος της ομάδας Ηλεκτρονικών Εφαρμογών Ψυχικής Υγείας και του Εθνικού Κέντρου για την Μετατραυματική Διαταραχή, στην μετάφραση της CBT-I Coach εφαρμογής πάνω στο πρωτόκολλο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας για την Αϋπνία. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να δώσουμε στον ελληνικό πληθυσμό και στους παρόχους ψυχικής υγείας σε θέματα πρωτογενούς και δευτερογενούς αϋπνίας ένα παραπάνω εργαλείο στην δουλειά τους.

Πλέον εργάζομαι ιδιωτικά παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες.